De Duitse kunstenaar Simon Weckert heeft virtuele files veroorzaakt door met een karretje vol smartphones door Berlijn te trekken. Op Google Maps kleurden straten waar hij liep rood, terwijl daar nauwelijks of helemaal geen autoverkeer was.
Veel mensen maken gebruik van Google Maps om de snelste route naar huis of werk te bepalen en files te vermijden. Maar Weckert toonde met een karretje met 99 smartphones aan dat het heel makkelijk is om de gegevens in de populaire app te manipuleren.
Google Maps gebruikt live de gegevens van smartphonegebruikers om vast te stellen hoeveel verkeer er overal is en waar opstoppingen zijn.
Weckert zegt met het project aandacht te willen vragen voor het blinde geloof dat veel mensen hebben in de platforms van grote techbedrijven. “Neutrale data bestaan niet. Data worden altijd met een specifiek doel verzameld”, laat de kunstenaar per e-mail weten aan Business Insider.
In onderstaande video is in een gesplitst scherm te zien hoe Google Maps wordt beïnvloed door Weckert en zijn karretje vol smartphones:
Kwaadwillenden zouden de zwakheden van het veelgebruikte Google Maps kunnen gebruiken om grote problemen voor het verkeer te veroorzaken. Het is maar de vraag wat Google daartegen kan doen.
"Kaarten kunnen misbruikt worden en in de plaats komen van politieke en militaire macht", schrijft Weckert daarover aan Business Insider. "We staren ons bijna blind op data en beschouwen ze als objectief, maar vergeten dat het niet gaat om de echte wereld, maar alleen maar om een model van de wereld."
Een woordvoerder van Google reageert tegenover Business Insider US sportief op het kunstproject: "Of het nu met de auto, een karretje of een kameel is, we zijn dol op creatief gebruik van Google Maps omdat het ons helpt de kaarten steeds beter te maken."